Türkiye Cumhuriyeti

100. Yıl Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Türk milleti, bağımsızlığı olan Cumhuriyet değerlerini sonsuza dek koruyacaktır.

29 Ekim 1923 Yılında Ne Oldu?

Cumhuriyet, 29 Ekim 1923 yılında ilan edildi. Bu tarihten itibaren her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet rejiminin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. 

Nutuk videosunu buradan izleyin.

29 Ekim 1923 Yılında Ne Kuruldu?

"Yaşasın cumhuriyet" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir.

Cumhuriyetin anlamı ve önemi nedir? Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalar ile ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar